Van brood word je groot.
Van korstjes krijg je ...

Waarom moeten we (brood) eten?

Voedsel geeft je lichaam
energie.
Dat is nodig om je spieren te kunnen bewegen, je organen te laten werken en je hersens te laten denken.
Veel voedingsmiddelen zoals fruit en groenten bevatten belangrijke
vitaminen.
Je lichaam heeft vitaminen nodig voor een gezonde groei.

Wat is de spijsvertering?

Tijdens het eten maal je met je tanden het voedsel fijn en wordt het vermengd met speeksel.
Als je een boterham hebt doorgeslikt, komt hij langs je slokdarm in je maag.
Daar wordt hij vermengd met het zure maagsap.
Daarna wordt de voedselbrij langzaam door de darm geschoven.
Het voedsel wordt kleiner en kleiner.
Het gaat door de darmwand in je lichaam.

Wat niet verteerbaar is, blijft over en komt er als ontlasting uit.

Van graan tot brood.
Om brood te maken, heb je meel nodig.
Meel wordt van graan gemaakt.
Vroeger gebeurde dat anders dan nu.
Elk jaar worden er grote velden graan gezaaid.
De zon zorgt er voor dat het graan rijp wordt.


Dan doet de grote maaidorser zijn werk.

Hij maait, dorst en want tegelijk.
Het graan wordt gemalen en zo bekomt men meel.

Dorsen: de graankorrels uit de halmen halen.
Wannen: het gedorste graan zeven.

De warme bakker.
Deze bakkers bakken hun brood zelf. Ze hebben achter de winkel een bakoven staan.
In de bakkerij staat een mengmachine. Daarin doet de bakker meel, water, gist en zout.

De machine mengt alles door elkaar. Dat mengsel is het deeg.
De mengmachine kneedt het deeg.


De bakker verdeelt het deeg in gelijke stukken. Alle broden moeten evenveel wegen.

Nu moet het deeg rijzen. Dat kan door de gist. Gist zorgt er voor dat het brood groot en luchtig wordt.

De bakker geeft het deeg de juiste vorm en laat het een tweede keer rijzen.


De broden gaan nu de bakoven in. In die oven is het heel warm en het brood krijgt een mooie korst.

Na 35 tot 45 minuten bakken is het brood klaar.

Nog een tijdje afkoelen


en dan gaat het brood naar de winkel.


De koude bakker.

Het brood dat deze bakkers verkopen komt van broodfabrieken.

In deze fabrieken worden er elke dag duizende broden gebakken. Dat brood wordt verkocht aan koude bakkers en supermarkten.

Brood bewaren.
Brood kun je invriezen.
Anders wordt het brood best bewaard in een zak op kamertemperatuur.
Leg brood niet nabij sterk ruikende etenswaren zoals look en uien.

Broodprijzen.
In 1951 kostte een gewoon brood 7,50 f. ( ongeveer € 0.20)
Nu kost een gewoon gesneden brood € 1.51

Ondertussen zij er al meer dan 20 soorten brood.
Dus keuze genoeg.


Van Renée, Veronique, Gerlinde, Sanne en Rahma.

Terug naar het archief